Η βασίλισσα μεταξύ των ελληνικών ποικιλιών ελιάς
Η Κορωνέϊκη (Olea Europea var. microcarpa alba ή κατ' άλλους var. Mastoides) λέγεται και κορωνιά, κορώνι, κρητικιά, βάτσικη, λαδολιά, λιανολιά και ψιλολιά. Aπό τα πιο διαδεδομένα είδη ελιάς.
Χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: την ανθεκτικότητά της στην ξηρασία (αντέχει στην πείνα, στη δίψα και στους δυνατούς ανέμους) και την υψηλή και σταθερή καρποφορία της Είναι ποικιλία μικρόκαρπη, χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Θεωρείται η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, αποτελεί προϊόν αιώνων συστηματικής καλλιέργειας ήδη στη μινωική Κρήτη.
Ανθίζει κατά το δεύτερο μισό του Απρίλη και ωριμάζει κατά την περίοδο Οκτώβρη – Δεκέμβρη. H υπεροχή της Κορωνέικης ποικιλίας στην περιοχή της Σητείας οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους: στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία, στην ιδιαίτερη φροντίδα των καλλιεργητών και στην ψυχρή έκθλιψη, που θεωρείται ιδανική και επιτρέπει στο ελαιόλαδο να διατηρεί τα θαυματουργά του συστατικά.